måndag 14 februari 2011

Valentins dag

Idag är det Alla hjärtans dag, ett kommersiellt jippo som vädjar till människors dåliga samvete. Varje dag borde vara alla hjärtans dag. Varje dag pumpar din muskel runt litervis med blod för att du ska kunna leva och älska. Lägg en extra slant på hjärtforskning nästa gång du vill göra något för någon du tycker om på Alla hjärtans dag. Det kanske ni båda tjänar på...

Men varför firar vi alla hjärtans dag idag, eller snarare, vem var Valentin?

Religionshistoriker som man är kan man inte låta frågan bero. Det är framför allt två herrar som har fångat mitt intresse idag. Den förste är Valentinus, en av de första kristna gnostikerna under 100-talet. Han föddes i Egypten och dog på Cypern omkring år 160. Han, och de andra samtida gnostikerna, kritiserade utvecklingen mot en kyrklig hierarki. För att bli medlem i en gnostisk-kristen grupp måste man, enligt Valentinus, först genomgå en invigning. Därefter kunde män såväl som kvinnor gå in i rollen som präst. Allt bestämdes av en lottdragning som inledde varje sammankomst. Nästa gång en ny lottdragning. På så vis kunde alla bli utvalda att utföra olika tjänster och därmed uppstod inga hierarkier. Valentinus blev senare bannlyst för sina idéer. Han sägs vara upphovsman till Sanningens evangelium, ett av de gnostiska evangelierna som hittades i öknen i Nag Hammadi, Egypten, av två bönder 1945. Mycket intressant läsning!

Gubbe nummer två är Sankt Valentin som förmodligen är upphovsman till minnesdagen den 14 februari. När man studerar saken vidare, visar det sig att det finns tre olika Valentin eller Valentinus som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Men den mest kände är Valentinus som tjänade som präst i Rom på 200-talet. De kristna hade det inte lätt i Rom vid den tiden under kejsar Claudius II:s styre. Valentinus lär ha halshuggits den 14/2 år 269 e. Kr. Hans brott: han vigde ett kristet par. Istället för att avsäga sig sin tro valde han martyrdöden.


Sankt Valentin i sin basilika. Källa: Wikipedia
 Sedan år 498 firas Sankt Valentin den 14/2 på anmodan av påven Gelasius I. Men 1969 gjorde den romersk-katolska kyrkan en allmän utrensning av helgon med legendursprung och Sankt Valentin skulle inte längre firas officiellt.

Hur blev då den halshuggne Valentinus kopplad till kärlek och romantik? Det kan väl knappast ha med det vigda paret att göra?

Saken fick undersökas vidare...

Enligt Wikipedia kan det ha att göra med den engelske poeten Geoffrey Chaucer (Decamerone, ni vet) som på 1300-talet skrev ett poem om hur fåglar sökte sig och fann en partner.

"For this was sent on Seynt Valentyne´s day
whan every foul cometh ther to choose his mate."

Tydligen så uppstod många av de traditioner och legender som förknippas med Sankt Valentin under medeltiden i just Frankrike och England. (Chaucer reste mycket i Frankrike, Spanien och Flandern men bodde i England.) Sedan har firandet kring Sankt Valentin fortsatt in i vår tid, framför allt i den anglosaxiska kulturen. Och på senare år även i Sverige. Men frågan är hur många som vet att det är på grund av att en stackars präst, ett helgon med oklar identitet, blev halshuggen i Rom den 14 februari år 269?

Ha det gott och krama varandra i trafiken!

Petronella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar