måndag 27 februari 2012

Idag för 535 år sedan

27 februari 1477

Den dåvarande svenske ärkebiskopen Jakob Ulvsson fick tillstånd från påven Sixtus IV att grunda ett universitet i Uppsala, vilket därmed blev Nordens första. Begäran hade skickats redan sommaren 1476, men 27 februari 1477 kom alltså det formella beslutet i en bulla från påven. Redan samma höst började man med föreläsningar i filosofi, juridik och teologi. Grundandet fick även viss politisk betydelse, eftersom den danske kungen Kristian I var i färd med att grunda ett i Köpenhamn och man strävade efter att hinna före. Köpenhamns universitet grundades först två år senare.

Efter Jakob Ulvssons avgång 1515 minskade verksamheten snabbt för att snart upphöra. Erik XIV och Johan III gjorde vissa försök att återuppliva universitetet, dock utan framgång. Vid Uppsala möte 1593 bestämdes att universitetet skulle återupprättas, flera professorer utnämndes och föreläsningar hölls redan samma år. Men det officiella dokumentet för den nya verksamheten skrevs under först 15 mars 1595 av hertig Karl.

Universitetets storhetstid började på 1620-talet, då Gustav II Adolf genom generösa donationer lade en stabil ekonomisk grund för verksamheten. 

Källa: Wikipedia och NE

Tack Johan Ulvsson för din ansökan och tack Sixtus IV för ditt kloka beslut. Jag har själv inte gått på universitetet i Uppsala, utan på högskolan i Kalmar, men tänk så många kloka män och kvinnor som har examinerats där. Någon sa en gång att "ett litet land behöver stora kunskaper". Så sant som det är sagt!

Petronella

P.S Så känns det ju extra roligt att kunna säga till danskarna att de var två år senare än oss ^^. D.S

1 kommentar:

  1. Svar: Tack :D Och prova att sy den väskmodellen. Jag blev iaf väldigt nöjd :)

    SvaraRadera