söndag 29 september 2013

Öland i mitt hjärta och vantar på mina händer


Den här helgen har det varit Skördefest för sjuttonde gången på hela Öland. Det började redan i torsdags med invigning i min gamla hemby Gårdby, där jag faktiskt var med och sjöng en stump, och slutade idag söndag med en avslutningsparad i min nuvarande hemby. Hela ön har levt upp och dragit den sista sucken innan vintern. Det har som vanligt varit fantastiskt att se allt engagemang och alla härliga tillställningar och utställningar och grönsaker och annat som ordnats dessa dagar. Själv valde jag att ta del av det som hände på södra delen av ön. Förlåt mig nu alla norrölänningar, men där nere på söder känner jag mig hemma och jag blir varm i hjärtat av att vistas där. Ett stopp vi gjorde i lördags var i Ventlinge (tillsammans med jättemånga andra). Där var det öppen gård och gårdsförsäljning, men man kunde också ge sig in i ett majsfält och gå i en labyrint. Ture Tupp hade tappat bort en massa kamrater där inne som man kunde leta upp innan man försökte hitta vägen ut. Dottern tyckte det var riktigt kul och gick två varv... eller hur många varv det nu var...
Majsen var hög och solen sken...
... men när vi kom hem kom regnet och vi såg en dubbel regnbåge över Färjestaden.
Så var det det där med vantarna... jo, nu är de faktiskt helt klara. Blockade och allt. Mina första egenkomponerade vantar. Inspirerade av just Öland.

Blomman på framsidan är en åttabladig blomma som var vanlig på norra Öland förr, men även i andra delar av Sverige och världen. Man har hittat dem på två stickade kuddar från 1200-talet. I vissa trakter kallar man dem för stjärnor. På gamla öländska vantar och mönster kan man se den i kombination med en mönsterfigur som kallas "kvarnar" eller "väderkvarnar". Jag valde att göra rapporter av dem på insidan av vanten...
... och som avslut över blomraden.
Jag har valt att sticka dem i blått och grått. Blå som Östersjön och himlen över Alvaret en sommardag, blå som cikoria och blåklint. Den grå bottenfärgen symboliserar den grå kalkstenen som varit så viktig för ölänningen i snart tusen år.

Bården närmast den kritstrecksrandiga kragen är ett klassiskt gallermönster med prick i som kanske inte bara är typiskt för Öland, men som man funnit på stickade plagg från 1100-talet.

Kragvantar eller raka vantar är de äldsta typerna av vantar och jag valde att göra den ganska lång (inga frusna handleder här inte!) med en gul och grå kritstrecksrand längst ner. Det gula symboliserar solen och solvändan, Ölands landskapsblomma. Ränder har också använts på Öland, både ensamma och i kombination med andra mönster. Mina ränder är stickade i tekniken flerfärgsstickning med lyfta maskor som jag skrivit om tidigare. Även tummen är stickad i denna teknik. Och vad det gäller tummen så är det en rak tumme, utan kil, den är vanligast på äldre vantar. Som avslut gjorde jag en gul i-cordavmaskning längst ner för att få en snygg kant.

Vantarna är stickade på strumpstickor, storlek 3, i en klassisk rak modell (60 maskor) och med ganska tunt tvåtrådigt ullgarn. Det grå är Navia, ett färöiskt lite ruffigt ullgarn och det blå är från Ullcentrum på Öland. Så klart ^^. Det gula är ett växtfärgat ullgarn jag köpt på en marknad någon gång.

Jag har tänkt dela med mig av mönstret framöver, men än så länge finns det bara slarvigt nerklottrat och i mitt huvud. Men det kommer, jag lovar. Dessutom har jag massor av mönsteridéer till vantar som jag vill testa. Är lite såld på vantar just nu. Till råga på allt kom boken "Vantar för alla årstider" av Clara Falk och Kamilla Svanlund i brevlådan häromdagen. Jag vill sticka ALLA vantar i den boken. Men det gör ju inget. Vantsäsongen lurar bakom knuten...

Så vill jag avsluta med den fina löktavlan som konstnären Theo Jansson tillverkat av olika sorters lökar från Norrgården i Ventlinge. Med en sol och en kvarn. Precis som mina vantar. Nästan.

Petronella

2 kommentarer:

 1. Vilka vackra vantar du stickat med så mycket symbolik i, verkligen Ölandsvantar! Härligt att du delar med dig så generöst. Kunde inte åka till Skördefesten i år så jag är jätteglad över att du visar den fina löktavlan för den var jag mycket nyfiken på.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonne! Kul att du tyckte vantarna var fina.

   Radera