söndag 23 mars 2014

Nejlika

Min sjal är färdig! Min alldeles egen Nejlika.
Det började med att jag satt och tittade på en bukett med rosa och vita nejlikor samtidigt som våren slog till utanför fönstret för två veckor sedan. Då inspirerades jag till att göra en vårsjal i ljusa vårpasteller. Jag skrev om den i mitt förra inlägg. Och nu är den alltså färdig. Jag kallar den Nejlika. När man sträcker ut volangkanten så ser rapporterna lite ut som nejlikor. Det är först osynliga ökningar, sedan omslag som bildar hål som gör att de ser ut lite som en blomma. Så då kändes namnet helt rätt. Inspirationen av buketten, färgerna och formen på kanten. En nejlika helt enkelt.

Det är en trekantig sjal som stickas uppifrån och ner. Man börjar med tre maskor och ökar på efterhand till önskad storlek och avslutar med volangkanten.
Den är stor och härlig och kommer att värma mina axlar om sommarkvällarna. För jag tror jag behåller den här för mig själv.

Jag har använt mig av restgarner och randade lite som andan föll på (och jag tycker att det blev riktigt bra).  Jag stickade på stickor 4 och till den här gick det åt två nystan a´50 gram (ca 260 m) Cotton Eco (de rosa partierna), ett nystan, också 50 gram (ca 150 m), Tilda multi (det blå) och ett nystan, ca 50 gram av ett grönt restnystan som tappat banderollen för länge sedan. Så allt som allt ca 200 gram eller ca 450 meter bomullsgarn.

Jag har börjat skriva ner mönstret, men det är mycket annat som också ska skrivas ner just nu, så hav tålamod om du vill ha mönstret. Det kommer och det kommer att bli gratis.

Min son Josef var hemma på blixtvisit och fick agera fotograf. (Om man lite försiktigt signalerar att man längtar efter dom så kan man ha turen att någon på nära håll dyker upp ^^.) Det blev lite tramsigt och nojsigt och  jag hann knappt borsta håret, men det bjuder jag på.

Jag vill också avslöja att jag ett tag funderade på hur avslutet skulle göras. Då fick jag ett tips på Instagram av min kära kusin Pernilla att jag  skulle göra sådär "buckligt" (typ för mycket garn liksom) ett par cm. Jo, och så blev det. Tack Pernilla för tipset! Det blev ju kanon ^^.

Idag har jag för första gången kunnat njuta av vårsolen. Min förkylning börjar så smått ge med sig och jag orkade ta en kort promenad. Med min nya Nejlika förstås ^^.

Ha det gott i vårsolen.

Petronella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar