lördag 27 september 2014

Tröjan Lakrits

Fick en stund för mig själv och tänkte att "Nu! Nu ska jag blogga om min lakritströja!" Kruxet var att ingen fanns hemma som kunde hjälpa mig att ta bilder. Så ni får stå ut med mina selfies. Men snart har jag glömt hur jag gjorde den, så så fick det bli.

Den är stickad i Drops "Muskat" och Svarta Fårets "Matilda" på stickor 3 och 3,5. Bägge garnerna är i 100% bomull och med samma stickfasthet så det gick jättebra att blanda. Det syns ingen skillnad på det uppstickade. Det gick åt ca 350 gram. Den är, precis som Annas tunika, stickad uppifrån och ner. Det är så himla bra tycker jag, då kan man mäta efter hand och se om man behöver öka eller minska efter sin egen passform. Jag valde att göra den midjelång och med kort ärm.
Kragen är stickad i en rest från Annas tunika, ärmresåren är grön och den nedre resåren är svart. Vem har sagt att de måste ha samma färg?
Det finns alltså inget mönster till den här tröjan, men jag har förstås inspirerats av andra uppifrån och ner-plagg jag gjort. Men det viktigaste är nog att sticka en provlapp innan man börjar. Beroende på om man stickar löst eller hårt och vilka stickor man använder kan stickfastheten bli annorlunda än den som står på garnets banderoll. När man sedan vet hur många maskor och varv det blir på 10 x 10 cm kan man lättare räkna ut hur många maskor man ska lägga upp.
Raglanökningen kan man ju göra på olika sätt, men här ökade jag före och efter raglanmaskorna (2 m) var tredje varv.
När man ska maska av och plocka upp ärmmaskorna under armen har man återigen nytta av sin provlapp. På den kan man mäta hur många maskor det går på det mått som går åt under armen.

Den här har varit klar ett tag och jag har använt den flera gånger redan, det är en tröja jag blir glad av. Nu går vi snart mot långärmssäsong, men när det blir kallare får jag väl ta en kavaj över eller nå´t.
Bilderna är som sagt inte jättebra, men tröjan är skön och det är ju huvudsaken ^^.

Idag har jag varit i den stora staden Växjö på nomineringsval av kandidater till valet av biskop i Växjö stift. Jag var där som elektor för mitt pastorat och det blir intressant att se vilka som går vidare till det "riktiga" valet i november. Det här året känns som ett riktigt supervalår. Först EU-valet i våras, riksdagsvalet för ett par veckor sedan och nu det här biskopsvalet. Dessutom har detta år inneburit att jag varit tvungen att ta ställning till en hel del personliga vägval. Jag tror att 2014 kommer att gå till historien, i min egen lilla världshistoria, som det år då allting hände trots att det egentligen inte har hänt än. Resan är påbörjad och allt känns väldigt stort och spännande. Men det kanske är det som kallas livet?

PetronellaInga kommentarer:

Skicka en kommentar