tisdag 13 januari 2015

Påskägg och Psaltarpsalm

Fyra stycken stickade påskägg har det blivit. Fyra olika mönster. Lite mer ägglikt för varje gång. Det första ser mest ut som en stor tampong, men det fjärde liknar faktiskt ett ägg. När jag är riktigt nöjd ska jag dela med mig av mönstret. Men jag börjar i alla fall med nio maskor på strumpstickor 2, ökar varannat varv med dubbla maskor till jag har 36, stickar ett par varv och ökar till 40 maskor, och har ganska tunna garner. Det är minskningen jag inte är riktigt nöjd med på de två första (ovanifrån sett). Ja, ja, att skapa är att processa har jag lärt mig. Jag får ha tålamod och sticka vidare...
I väntan på fler (man kan ju inte bara ha fyra i ett påskris!)och i väntan på våren så får de hänga så här och förgylla min studieplats ^^.

Som en liten följetong här i bloggen tänkte jag ge er en liten Bibelskola kring just ordet skapa. Jag tänker slumpa fram olika bibelställen som innehåller ordet "skapa" (eftersom det är vad den här bloggen lite går ut på samtidigt som det inte borde vara någon hemlighet att jag studerar bibelvetenskap just nu) och göra mycket korta utlägg kring dessa eller bara låta få versen tala för sig själv.

Dagens "skapa" är hämtat i Psaltarens andra bok, Psalm 51, vers 12:

"Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne."

Någon kanske minns historien om den unge David som strider mot jätten Goliat och som lyckas döda honom med en sten och slunga. David blir längre fram smord till kung och växte till sig som de flesta män gör. Han blir en beryktad krigsherre och erövrar Jerusalem och blir kung över hela Israel. Han skaffade sig flera hustrur och bihustrur och fick många söner och döttrar. I 2 Samuelsboken, kap 7 får David löften från Gud via en profet som hette Natan. Han blev lovad att hans hus och kungavälde skall bestå inför all framtid och att hans släkt för alltid skall sitta på tronen.
David fortsätter sedan att kriga och utvidgar landet, men vid ett tillfälle stannar han hemma medan hans män drar i fält. Då får han en morgon syn på en kvinna som badar och hon är mycket vacker. David får veta att hon är gift med en av hans soldater, hettiten Uria, men kan inte låta bli henne. Han ligger med henne och hon blir havande. Hennes namn är Batseba. Nu gör David något som inte är etiskt riktigt. Han beordrar att Uria skall ställas i första ledet där striden är som värst. De ska också se till att han blir ensam och träffad. Uria dör i strid och Batseba får veta att maken är död. Efter sorgetidens slut tar David henne till sig, hon blir hans hustru och föder honom en son. Men det som David gjorde misshagade Herren och sonen dör, trots att David försöker rena sig med fasta och bön. Men David får en ny chans. Batseba blir åter havande och föder sonen Salomo som sedan blir kung efter David.
Nå, vad har nu hela den här historien att göra med psaltarpsalmen? Jo, den sägs vara skriven när profeten Natan varit hos David, sedan David varit tillsammans med Batseba.
"Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne."

Läs gärna hela psalmen, den är vacker, och fundera på vad ditt hjärta behöver renas ifrån. Vilket av dina sinnen behöver lite extra stadga?

Nu blir det bloggvila några dagar. Tenta på fredag...

Petronella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar