söndag 24 maj 2015

Lutherros

Under resan till Tyskland så återupptäckte jag Lutherrosen, Martin Luthers emblem eller vapensymbol. Det är en vit ros på blå botten med ett rött hjärta i mitten och i mitten av hjärtat ett svart kors. Martin själv beskrev den i ett brev den 8 dec 1530 på följande sätt:

”Först är det ett kors, svart i ett hjärta med naturlig färg, för att jag skall påminnas om att tron på den Korsfäste gör oss saliga. Ty om man tror av hjärtat, blir man rättfärdiggjord… Ett sådant hjärta skall sitta mitt i en vit ros som symbol för att tron ger glädje, tröst och frid – den sätter kort sagt den troende i glädjens vita ros. Tron ger inte den frid och glädje som världen ger. Därför skall rosen inte vara röd utan vit, ty den vita färgen är alla saliga andars och änglars färg. Rosen skall stå i ett himmelsblått fält som symboliserar att glädjen i anden och tron är en början på den kommande himmelska glädjen. Den är redan nu en del av tron, som i hoppet griper om det man ännu inte ser. Och runt detta fält finns en gyllene ring som ett tecken på att saligheten i himmelen är evig och utan slut, och därtill mer värd än all jordisk glädje, precis som guldet är den allra ädlaste och dyrbaraste av metaller.”

Den finns i lite olika versioner runt om i Wittenberg och många lutherska församlingar runt om i världen har den som sin symbol. I Verbums Den svenska psalmboken så finns den på försättsbladet till Martin Luthers Lilla katekes.
På Wikipedia finns den vanligaste versionen i färg. Klicka här så kommer du till den och kan kika på hur fin den är. 

På glasdörrarna i vindfånget i Stadtkirche i Lutherstadt Wittenberg så fanns dessa fina blästrade? etsade? rosorna.
 Jag fick direkt en tanke om att göra om den till ett mönster som man både kan sticka, virka och brodera.
Jag har gjort ett par utkast till en grafisk variant, men är inte riktigt nöjd än. Men snart så...


Och. Grattis Måns och Sverige till segern i ESC! Omröstningen var så spännande så jag inte ens kunde sticka medan den pågick. Hua! Grattis igen!

Hoppas att du har haft en härlig pingsthelg med vila och hänryckning.

Petronella

1 kommentar:

  1. tack för att du visar Lutherska korset! Det har jag aldrig hört talas om tidigare, är inte så insatt det det kyrkliga. Men vilken fin symbolik han lagt in i det. Att han redan då kunde se att tron tyvärr inte ger oss bara frid utan även tartar mycket osämja. Fick så stor lust att brodera korset när jag fick upp infon om din blogg och se vilken överraskning du bjuder på... Du ska också brodera. Så kul! Jag håller på att brodera ett litet minne till min dotter som gifter sig i veckan och tänkte att detta kors vore något för deras framtid. Men jag broderar fritt i andra sömsätt.
    Hoppas att du tycker det är OK.
    Ha det fint! Kram

    SvaraRadera