onsdag 7 september 2016

Koftor

Världens smartaste och snyggaste plagg måste vara koftan. Hur funktionell är inte den, liksom? Lätt att ta av om det blir för varmt, lätt att hänga över axlarna om det blir för kallt, snygg till klänning, kjol och byxor och kan varieras och matchas i det oändliga. Dessutom roliga att sticka!
Jag har ju fått en liten favorit i mönstret Siri av Linnea Öhman. Nu håller jag på och stickar en Siri till min dotter Anna och experimenterar lite med mönstret.
För att få till en storlek som passar henne och för att kunna behålla det fina bladmönstret på oket intakt, gick jag ner en hel stickstorlek till 3 mm och stickar i storlek S. Det verkar fungera. Garnet är supermjuka Viking of Norway Björk (bomull och bambu) färg 567. Dottern tål nämligen ingen sticksighet alls.
Hon vill heller inte ha bylsiga armar, så jag minskade maskorna under ärmen med två.

Jag tycker att de är fina tillsammans, alla tre Sirisarna, och ser fram emot en färdig triss. Blir det en kvartett? Ja, det är frågan...

Passade på att vädra och skaka ur mina andra koftor idag för att undersöka om det varit besök i dem under sommaren. Det hade det lyckligtvis inte. Här är några av mina senaste koftor.
Uppifrån och ner: Offe av Lisa Bomble, Kofta i lin av mig själv, Siri, Tant Kofta-kofta av Tant Kofta och Siri av Linnea Öhman. En hög egenstickade koftor med mönster av svenska designers. Det har jag inte tänkt på förut, men det var ju kul. Det finns så många talangfulla mönsterkonstruktörer i Sverige och jag tycker det är roligt att gynna dem. Precis som alla garntillverkare och indie-dyers vi har i landet. Hade jag haft ekonomi till det hade jag köpt mer inhemskt garn och mer svenskfärgat. Men den tiden kommer. Samma sak med sticktid, hoppas jag...

Nu ska jag återgå till mina studier.

Kram till er alla och mera koftor åt folket!

Petronella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar