söndag 5 mars 2017

Sockor med spets

I en Allers från förra året (nr 46) hittade jag ett mönster på ett par jättesöta sockor som jag ville sticka. Och ni vet hur det är. Man river ur mönstret och lägger det på ett bra ställe eller sätter in det i en pärm och så glöms de bort. Jag ville inte att detta skulle hända så mönstret har legat väl synligt i mitt "hobbyrum". Så fort Annas kofta blev klar skulle jag ta tag i dem. Garnen och stickorna var redan framtagna. Och nu nitton dagar senare är de tvättade och klara.
Jag ber om ursäkt för mörka bilder, men ni ser ju att de är söta som socker.
I mönstret är de endast i två färger, men jag blev osäker på om det ljusa garnet hade räckt till mina långa fötter så spets, häl och tå fick bli i en tredje färg. Och tur var det, för det ljusa garnet har jag endast några meter kvar av.

Garnet, ja. Bottenfärg och den ljusare rosa är Nettos Majbritt i färgerna 10 och 13 och mönsterfärgen är Drops Fabel färg fuchsia nr 109. Stickor jag använt är 2,5 till spetsen och 2,25 till foten.

Detta är mina första sockor där jag stickar spets istället för resår. Varför har jag inte gjort det tidigare? Så snyggt ihop med mönsterbården! Och skönt är det också.

Istället för att "dra ihop" de sista återstående maskorna framme i tån har jag använt mig av osynlig masksöm.
Man sätter maskorna jämnt fördelat på två maskor och håller sockan med den främre stickan mot sig. Klipp av garnet och lämna en ände som är ca 4 ggr så lång som öppningen. Garnet kommer nu från den första m till hö på den bakre stickan. Sticka första m på den främre stickan avigt. Dra igenom garnet och släpp maskan från stickan. Sticka nästa m rätt, dra igenom garnet, men lämna m på stickan. Sticka nu första m på bakre stickan rätt, dra igenom garnet och släpp maskan från stickan. Sticka nästa maska avigt, dra igenom garnet och lämna m på stickan. Och så börjar du från början igen och stickar på detta sätt till du kommer till sista maskan. Dra igenom garnet, dra in det på insidan och fäst. Och då blir det så här:
Jag tycker att det blir en bättre passform så här, men det är ju en smaksak beroende på vilken typ av fötter man har. Såna här fötter har jag:
Det enda jag är lite missnöjd med är den rosa randen som går över vristen. Den hade jag kunnat skippa, men annars är jag jättenöjd. Det blir garanterat fler sockor inspirerade av det här mönstret.

Modell och beskrivning: Maria Näslund maria@sticketyg.se

Jag har en fasteburk på köksbordet där jag varje dag lägger en lapp där jag skrivit något jag är tacksam för just den dagen. Jag tycker det är viktigt att ibland fundera på vad det är som är viktigt för mig istället för att fokusera på allt det där som inte gick som jag tänkt mig. Och då är fastetiden en lämplig tid. Idag uttryckte jag tacksamhet över konsten att kunna sticka varma plagg.

Jag skapar och jag tror - creo och credo

Petronella


1 kommentar:

  1. Underbart söta sockor!
    Och fantastiskt god idé att låta fastetiden bli en tid då en tydligare än annars fokuserar på det goda i livet och det en har att vara tacksam för (vilket ju är massor).
    Tack för att du delar med dig både av din tro och ditt skapande <3

    SvaraRadera