måndag 17 april 2017

Med påsken i backspegeln

Det är Annan dag påsk idag, så påsken är inte riktigt över, men jag är ledig idag efter en intensiv men fantastisk påsk på många sätt.

Det började med mässa i Örsjö kyrka på skärtorsdagens kväll.

Koret i Örsjö kyrka
Jag hade förmånen att predika om nattvardens mysterium och vi firade den första nattvarden och förberedde kyrkorummet för långfredagen genom att avkläda altaret och plocka bort alla textilier och ljus. Sakta, sakta blottades altaret och altaruppsatsens bilder veks undan. Kvar fanns bara den stora Jesusbilden i mitten. Ännu levande, men medveten om sitt lidande.

På långfredagens morgon möttes jag av snö, men fick också uppleva hur Gud verkar i vår vardag och fick uppslag till påskdagens predikan tack vare fem små röda tulpaner som övervunnit både snö och rådjur.

Medan jag funderade över Guds små under byggde min man och tre av våra söner upp ett lusthus på tomten i skogen. Tillsamman åstadkom de i mina ögon underverk. På kvällen stod det där. Tänk vilka mysiga fika- och matstunder det ska bli till sommaren!
Nästan klart

Jättetrött och lite tveksam till om jag orkade åkte jag ändå på lördagens påsknattsmässa i Torslunda kyrka. Vi började i mörker och tände upp kyrkan med våra små påskljus. Till slut var allt ljust, vi hade blivit påminda om vårt dop, och vi kunde utropa att "Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!"

Så kom då påskdagen, Festdagen med stort F i kyrkan. Och jag hade förmånen att få predika. Först i Oskars Kyrka och sedan i Örsjö. En soppåse, fem röda tulpaner, en sten och en icke artbestämd fågel fick berätta om påskens under. Om hur vi alla är påskens människor, att vi inte behöver vara rädda för döden och att Gud möter oss i vardagen. När kören, med glädje, sjöng postludiet/lovsången om att Kristus lever var vi fyra stycken som viftade med flaggor i koret som en hyllning, som ett halleluja. Jag var alldeles varm i kroppen av glädje. Tack till alla som kom och delade med sig av sin värme och kärlek. Och tack till min handledare Göran Madeland för förtroendet att predika denna glädjens dag. Jag känner mig rik.
http://blogg.gillsjo.se/2017/04/glad-pask-eller.html
 Foto: Birgitta Gillsjö

Det bästa var nog ändå att jag fick möta en vän för allra första gången. Så här skriver hon i sin blogg Fyren:

"Vi åkte till gudstjänst i Örsjö kyrka. En ljus och vacker påskdagsgudstjänst präglad av glädje. Predikan berörde att Gud möter oss i det vardagliga. Tack för formuleringarna! Och kören sjöng med smittande glädje.
Efteråt fick jag en pratstund med en god vän jag tidigare aldrig träffat. Vår vänskap har uppstått och vuxit på nätet och nu var det en sann glädje att få krama om varandra och äntligen möta varandras ögon." 


Klicka på bilden som Birgitta har tagit eller direktlänken ovan så kommer du till  Birgittas värld av vävstolar, plantor och naturupplevelser.
Tänk att man kan bli vänner utan att träffas. Genom korrespondens på nätet har vi lärt känna varandra och jag har ofta funnit styrka och inspiration i hennes texter. Och dök hon och hennes man på upp på gudstjänsten i Örsjö. Nu har vi träffats på riktigt och kommer att träffas igen. Det är jag helt säker på.

Tack Gud för det mötet! Och tack för att du sänder tulpaner i min väg. Tack för livet och den eviga uppståndelsen som väntar oss och tack för att du sände din son att segra över döden för oss alla! Amen.

Önskar er alla en Glad Påsk!

Petronella 

1 kommentar:

  1. Tack!! <3 <3 <3
    Så fint du formulerar det. Jag blir rörd.
    Skönt att vi bor relativt nära varann så vi kan se fram emot att snart mötas igen.
    Och lusthus - vilken grej, vilket underverk!

    SvaraRadera